Juttua Kiiminkijoesta (Janne Sirviö)

Lohijokisivut
Home

 

 

 

 

Paikat, luvat ym.

Lähinnä kalastukseni on suuntautunut Sämppikoskelle joka sijaitsee Haukiputaalla. Kosken kohdalla on Pohjola-opisto.

Luvat ( vuosilupa -2000 maksoi 180 mk,päivälupa n. 40 mk) voi ostaa Martinniemen Shell huoltoasemalta joka sijaitsee vanhan nelostien varrella. Matkaa koskelle n. 2 km.
Lupia saa ostaa myös Kiimingistä, Grillikioskilta.

Sämppikosken kartta

 
Sämppikoski on ns. eristyiskalastus alue, jonne istutetaan taimenta. Erityiskalastuskoskilla viikkorauhoitus on ollut Ma klo. 18 - Ti klo. 18.

Kalastuksen pystyy aloittamaan jo huhtikuun lopulla, vesi oli keväällä -2000 n. 6 asteista. Toukokuussa veden hieman laskettua ja lämmettyä voi odottaa jo saalista.

Korkealla vedellä keväällä ja kevätkesällä soutu onnistuu sämppikoskella hyvin. Vesien laskettua soutukalastus keskittyy rautatiesillan yläpuoliseen niskaan, jossa on varmimmat lohipaikat.

Ertyiskalastuskoskia Kiiminkijoella on runsaasti. Kontio-Venekoski Alakylässä, Kiimingistä n. 7 km Haukiputaalle päin. Koitelinkoski, Kiimingissä.

Aittokoski, Juopulinkoski, Inninkoski Ylikiimingissä. Kalliuskoski ja Kurimonkoski Puolanka Utajärvi akselilla.

Hyvistä lohipaikoista voin mainita Sämppikosken ja Kiimingissä sijaitsevan Vääräkosken. Vääräkoski on Kiimingin kirkon kohdalla. Koskella on tosi mahtava niska, johon ei oikein rannalta pääse heittämään sekä niska on erittäin syvä. Soutumiehet ovat saaneet niskasta lohia joka vuosi, vaikka esim viime vuosi oli huono, niin Vääräkoskesta kuuleman mukaan lohia tuli.

Rannaltakalastajien parhaimpia lohipaikkoja on Sämppikosken ns. entisen Siirtolan kohdalla olevan poolin alaosa. Vuonna -99, eräs vanhempi perhomies oli saanut kohdalta kesässä kymmenkunta lohta. Kalat olivat n. 6 - 10 kg luokkaa.

Itsestäni voin kertoa sen verran, että tulin takaisin Oulun seudulle - 97 , Keski-Suomesta, joten kalastus Kiiminkijoella, etenkin Sämppikoskella on näiden tietojen varassa. Aikaisemmin olen asunut Kiimingissä, jolloin tutuksi tuli Koitelinkoski.

 Terveisin Janne Sirviö

Paluu lohijokisivuille