Tutustumiskäynti Kainuunjoella
Kirjoittaja: Jari Jamalainen
Kuvat: Kirsti Suontaka- Jamalainen

Perhoboxi.com

"Jama" onkii lohta!

Reissut alkuun

 

 
Keväällä perhomessuilla esiteltiin Jockfalletin leirintäaluetta ja kalastuspaikkaa. Kun vielä Äikkään Miki kertoi käyneensä siellä ja pidelleensä hirmulohia (taisipa saadakin), asia jäi niin sanotusti korvan taakse ja otin paikan esitteet.

Kesälomani on tänä vuonna lohenkalastukseen sopimattomaan aikaan mitä Tenoon tulee ja siksi yritin saada muutamia vapaapäiviä "kalastusiskuihin". Jokseenkin selvää on, että tänä vuonna Tenolle ei kannata uhrata vähiä vapaapäiviä kun vielä viikkorauhoitus olisi vienyt yhden päivän.

Päätin käydä pikaisesti katsomassa Kalixjokea ja Jockfalletia. Joki oli upea ja putous häkellyttävä. Kalastusluvat ovat halvat, 80 kr/vrk ja majoitus kohtuullinen 500kr/vrk/ mökki neljällä vuoteella. Outo järjestely oli se, että vuoropäivin perhokalastajat kalastivat joen toista puolta ja uistinkalastajat toista.

Putouksen vieressä oli kalatie jossa oli laskuri ja nousevista kaloista kertova tilasto. Muutamaan päivään ei portaasta ollut noussut yhtään lohta. Syyksi kerrottiin vedenkorkeuden, sillä joki oli lähes tulvakorkeudessa.

Ensimmäinen päivä meni niin kun oudossa paikassa tuppaa käymään.......kalojen ja - paikkojen etsimiseen. Rannoissa pyörivät akanvirrat vaikeuttivat kalastusta.

Illalla tosin kävi selväksi, että ensimmäinen lahti putouksen jälkeen kuhisi kalaa ns. puurona. Lahdessa oli kaikenkokoista kalaa joka hyppi ja kävi pinnassa jatkuvasti. Löysin mukavan paikan josta näki myös ohi uivia kaloja.

 Minulla oli kelluva siima vain yhdenkäden vavassa ja heittelin sillä akanvirran yli ja otin siimaa sisään. Jotenkin tuntui että kalat olivat tressaantuneita eivätkä ottaneet.
Luulisi tuollaisesta lohimäärästä vahingossakin jo jonkin ottavan perhoonkin. Niin tapahtuikin, noin 7-9kg lohi otti perhoni, hyppäsi, syöksyi satakunta metriä, tuli miltei suosiolla aivan lähelle ja sitten uusi syöksyhyppy ja irti. Ainakin tuli todistettua, että ottaa se lohi, vaikka huonosti.
Tuli vaihdon aika. Uistinmiehet tulivat paikalle ja aioin mennä nukkumaan mutta jäin vielä juttelemaan, kun oli mukavaa porukkaa ja aika monet osasivat suomea.

Seuraavana päivänä kalastin toisella puolen, enkä oikein löytänyt kivaa tapaa kalastaa koska tulva teki joka paikkaan kovat akanvirrat ja kalat näyttäytyivät pääosin heittojen ulottumattomissa. Päivä meni heittoharjoitteluun ja odotteluun, että vielä pääsisi kopasemaan sen ottipaikan. Matalammalla vedellä paikka olisi mitä mainioin perhokalastukseen.

Vuorokauden vaihtuessa menin vanhalle paikalle ja ensimmäisellä yrittämällä kala kiinni. Tämä käyttäytyi päinvastoin kun edellinen, pysyi paikallaan, jumputti, sitten siima löystyi, luulin sen jo päässeen irti, kun sain siiman kireälle kala olikin kiinni, mutta sitten se irtosi, oli lähtenyt tulemaan kohden. Kalastustapahtumani olivat siinä, mutta kun olin jo lopettelemassa eräs ruotsalainen sai tartutettua samalta paikalta kalan, mikä sitten osoittautui 8kg kirkkaaksi loheksi.

Paikkana Jockfallet on hieno, kalastus järjestetty hyvin ja ihmiset ystävällisiä ja avuliaita. Joki on melko iso kooltaan.......jossain Tornionjoen ja Tenon väliltä, ehkä lähempänä Tornionjokea. Kuulemma alempana on paljon hienoja perhokalastukseen soveltuvia paikkoja ja sivujokia.
Eräs suomalainen kalaporukka kertoi, että heille ei myyty kalastuslupia erääseen sivujokeen koska ei tulvan takia ollut mahdollista saada kalaa. Tämänkaltaista olen viimeksi kuullut vuosia sitten Keski-Norjassa, kyllä Tenolla myydään ja vieläpä mieluimmin silloin kun ei voi kalaa saada.
Ainoa seikkailuhenkinen asia Tenoon nähden puuttuu.....paikallisen väestön kanssa ei onnistu saamaan aikaan kompetenssikonfliktia eikä kalastusvuoroista tule kinaa.

Kalixjoki on melko suuri virta jotain Tenon ja Torniojoen väliltä, ehkä kooltaan lähempänä Torniojokea.

Kuulemma Kalix-/ Kainuunjoki on ollut kielirajana. Harmillista ettei Suomensodan jälkeen rajaa sovittu siihen. Voi olla että näin on parempi, muutoin voisi olla ettei Kalixissa olisi vain vähän lohta eikä Torniojoessa ehkä ollenkaan.

Nuotiopaikkoja ja laavuja on paikalla kiitettävästi. Merkattuja kävelyreittejä ja luontopolkuja on tuntureille, luontoharrastuksia omaaville perheenjäsenille on tarjolla aktiviteettejä jos ei kalastus tarpeeksi kiinnosta. Ainoa vähän harmillinen asia oli, että nuotiopaikoille oli kerääntynyt kaljapurkkeja - pulloja. Luulisi niiden olevan kevyempiä poiskannettavia tyhjinä. Ei kylällä taida olla pikkurahan puutteessa olevia poikiakaan kun pullot ovat paikalla edelleenkin.
Terv. Jari Jamalainen


Linkki josta löytyy jotain tietoa:
JOCKFALL - KALIXJOEN HELMI

Reissut alkuun

Perhoboxi.com